BISTVO JE OČEM SKRITO

BISTVO JE OČEM SKRITO

Nekaj šokantnih podatkov...

Če kupimo kavbojke iz druge roke, prihranimo 27,5 mio litrov vode, toliko vode spije 314 ljudi v celem letu.

Svetovna tekstilna industrija proizvede 150 milijard kosov oblačil letno, s tem ustvarimo za 93 milijonov ton odpadkov kar pomeni, da vsako sekundo en tovornjak oblačil konča na smetišču.

In Slovenci smo po količini odvrženih oblačil NAD EVROPSKIM POVPREČJEM, saj letno zavržemo okrog 12 kilogramov oblačil na osebo.

Ostale količine pristanejo na odlagališčih in sežigalnicah.

Več stoletij traja, da se razgradi majica iz umetnih, plastičnih materialov. Manj kot 1% tekstila se globalno reciklira. Slovenec za nakup oblačil v povprečju na leto porabi 530€, to je v 10ih letih 5.300€...

Od kje prihajajo oblačila?

Bombažna polja pa zavzemajo kar 2% vse pridelovalne zemlje na svetu. Nanje se zlije kar četrtino vseh pesticidov. In ker bombaž za svojo rast potrebuje veliko vode, smo na ta račun skoraj izgubili Aralsko jezero v Uzbekistanu.

Kdo sešije ta oblačila?

Oblačila iz 30 milijard vredne tekstilne industrije nastanejo v tako imenovanih potilnicah, v katerih v nemogočih pogojih delajo vedno mlajši otroci in ženske za le 10 dolarjev na mesec, kar je 8,50€.

Indija, Kambodža, Pakistan in Kitajska pa so dežele od kjer pride večina oblačil.

Kaj pa energija oblačil?

Večkrat sem že slišala, da se je prodaja oblačil iz druge roke res dobra ideja in da je zanimivo, da sem se tega lotila tudi jaz.

Ampak, da pa je pomembna tudi energija oblačila. Saj naj bi le to prevzelo energijo človeka, ki ga je nosil.

Kaj pa lahko naredimo mi? Poglejmo, kaj res potrebujemo.

Poiščimo rabljeno in če želimo oblačila očistiti energij prejšnjega lastnika, mi je neka gospa dala nasvet, naj v pralni stroj k prašku dodam sol, ki naj bi te energije nevtralizirala ali pa naj oblačila za nekaj ur namočim v soli.

In ker se počasi bliža jesen, bo treba prevetriti tudi garderobo. Preglejte omare, prevetrite jih in kupite tisto kar res potrebujete. Preklikajte našo spletno trgovino dajadaja.si, ki je polna čudovitih oblačil po super ugodnih cenah.

vIR: RTV SLO Slovenci mečemo oblačila stran