ČAS VITAMINOV

Vrtovi že dajejo prve darove, češnje so dozorele, plodovi breskev se že kažejo na drevesih, leska se še ni odločila, če bo dala letos kaj darov.

Idealni čas za okrepitev telesa z zeleno zelenjavo, ki  ima mnogo blagodejnih učinkov na delovanje našega telesa in je bistvena za zdravo telo in imunski sistem. Pomaga graditi naš notranji deževni gozd in krepiti krvni in dihalni sistem. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, železa, fosforja, cinka, vitaminov A, C, E in K. Polna je vlaknin, folne kisline, klorofila in mnogo drugih mikro hranil.

Izbor zelene listnate zelenjave je velik skozi vse leto, najbolje bo seveda, če posežemo po sezonski.

Spomladi so v izobilju regrat, čemaž, motovilec, mlada špinača in koprive, na seznamu pa se znajdejo še peteršilj, listi zelene, cikorija, rukola, kodrolistni ohrovt, blitva in radič.

Ne smemo pozabiti še na brokoli, brstični ohrovt, zelje, zelena, šparglji in še kaj bi se našlo.

Pri nas že zjutraj poskrbimo za sadno zelenjavni napitek. Vsako  jutro sproti se odločimo kakšne barve bo.

V mešalniku ne manjkajo banane in jabolka ter rastlinski napitek, ponavadi je rižev. Za zeleno barvo dodamo blitvo. Če si zaželimo rdeče dodamo jagode ali češnje. No, modra z borovnicami ni tako zelo izrazita, je pa napitek zelo okusen.

Da pa ne pozabimo še na Omega 3, dodamo še malo lanenega olja.

Otroka sta bolj navdušena nad pripravo in barvo, kot pa nad pitjem le tega. Jima pa vsak dan uspe popiti kak požirek več. Počasi postajata tudi ona dva navdušena nad maminim miksom jutranjih vitaminov.

Pa dober tek.