KOLIKO UR IMA DAN

Včasih se sprašujem, če ima res le 24 ur. Pri nas doma se toliko dogaja, da se včasih ne morem načuditi, kaj vse uspemo narediti. Pa še vedno se mi zdi, da bi lahko imel kakšno uro več in da bi lahko še kaj več naredili.

Blagor meni, ki lahko delam kar doma. Med službo tako skuham kosilo in med tem, ko z eno roko držim kuhalnico in v drugi telefon, odgovarjam strankam, kar se le da ažurno. Lačni pač ne moremo biti.

Pralni stroj mi pogosto brni spodaj v pralnici, v spodnjih prostorih imam tudi pisarno, tako mi tudi perilo ne more ostani neobešeno, saj ga obesim kar med službo. Razen danes ga nisem, pa včeraj tudi ne...pustimo malenkosti.

Telefon zazvoni, otroka sredi uveljavljanja svoje volje in kazanja moči drug drugemu, kdo je močnejši. Se oglasim in bog ve, kaj si misli gospa na drugi strani. Zelo pogosto slišim kako se nasmehne in prijazno počaka da se sporazumeva med otroškim živžavom.

In pridejo na vrsto paketi. »Mami, mami, mami, bom jaz nalepila nalepko.« »Ne mami, jaz jo bom nalepil«. Pa smo spet pri merjenju moči. Zato se ne čuditi, če dobite paket z dvema našima nalepkama.

Imam pa dva krasna pomočnika, ki me že zjutraj, ko komaj zlezemo iz pižam, že priganjata. Hči pravi: »Mami, gremo prodajat. Jaz bom prodajala, ti pa boš moja stranka.« Sin pa tudi že dobro ve, da denar ne pade iz neba in pripomni: »Ja mami, pojdimo delat, da bomo zaslužili za igračke in sladoled«. In če zahajate v našo trgovinico, ju tudi srečate. Večinoma dobrovoljna, včasih pa tudi malo manj razpoložena.

Ne vem kako je delati doma brez družbe otrok in ne vem kako je, če jih je treba voziti v varstvo. Vem pa, da v našem dnevu ni počitka. Jutranjo kavico ne spijem s sodelavci, ampak s svojima otrokoma ko zajtrkujeta. Ne gledam kaj bo na jedilniku v vrtcu ali v šoli, saj sama skrbim za naše obroke in tako mi za kosilo ni treba jesti sendviča, kot sem ga včasih. Vem za vsako buško in prasko kako nastane. Vem za vsako stisko in tesnobo otrok in tolažbo najdeta v mojem naročju. Tako sem se odločila in v tej koži se izvrstno počutim.

In tako ima moj dan 24 ur, tako kot od nas vseh. Kako ga izkoristimo, pa je na nas samih. Naredite si jih po svoji meri. Kjer je volja, tam je moč.