OBČUTLJIVA OBDOBJA V OTROKOVEM RAZVOJU

OBČUTLJIVA OBDOBJA V OTROKOVEM RAZVOJU

Od kar sem postala mama, me zelo zanima montessori pedagogika in s tem povezani učni materiali. Nikoli pa nisem vse skupaj povezala z otrokovimi občutljivimi obdobji.


Na mojo srečo sem odkrila čudovito spletno stran Nazaj k otroku, kjer je vse tako lepo razloženo. In ker se mi včasih zdi, da gremo iz občutljivega obdobja v občutljivo, sem prebrala zelo dobro razlago in se kar strinjam.

Občutljivo obdobje za gibanje

Prične se že v nosečnosti in traja do drugega leta. Vodi od naključnih, do bolj koordiniranih gibov, ravnotežja in hoje, grobe in fine motorike. Najbolj intenzivno pa je v prvem letu otrokovega razvoja. In otrok se ob neuspehih včasih zelo razburi. Kako poznano, kajne. Tudi pri večjih.

Občutljivo obdobje za red

Se dogaja v prostoru, socialno in zaznavno. Če ima otrok stvari na svojem mestu, jih tam tudi išče in najde. Odrasli pa smo tisti, od katerih se otrok največ nauči. In če ima otrok predvidljiv ritem, začne zaupati okolici.

Občutljivo obdobje za jezik

Prične se že v 7. Mesecu nosečnosti. Za mene je to res neverjeten podatek. In do 12. Meseca lahko slišijo otroci vse glasove tega sveta, kasneje ta sposobnost izzveni. Glavnina govornega razvoja pa je zaključena pri treh letih.

To je le kratek povzetek članka Občutljiva obdobja v otrokovem razvoju , ki ga najdete na spletni strani Nazaj k otroku. Meni je odprla nov svet. In ja, končno sem bom s čisto drugim zavedanjem z otrokoma lotila pospravljanja njune sobice. Naj uspe tudi vam.

In ker k pospravljanju sodijo tudi omare, verjamem, da vam bo manjkal kak lahkotek poletni kos. In da bo v denarnici ostalo še za kakšen izlet, vas vabim po nakupih v naši spletno trgovino dajadaja.si. Oblečeta lahko vso družino, otroke, sebe in moža.