10 PREDNOSTI VRTNARJENJA Z OTROCI

Vsi smo že slišali kakšne pozitivne učinke na organizem ima svež zrak in da sajenje rožic lahko deluje terapevtsko. Toda ali veste koliko pozitivnih učinkov ima vrtnarjenje na razvoj otroka?

Sedaj pa obljubljenih 10 prednosti vrtnarjenja z otroci.

1. Aktivirajo se vsi čuti Otroci se učijo bolje, ko uporabljajo vse čute. Pri vrtnarjenju se otroci dotikajo zemlje, semen, vidijo živahnost barv in različnost rastlin, slišijo zvoke odtrgane zelenjave, rastlin ter vonjajo čudovite vonjave rožic.

2. Spodbujanje zdrave prehrane Uživanje zdrave hrane je ključnega pomena pri razvoju možganov in telesa, vendar je včasih težko prepričati otroke, da bi jedli sadje in zelenjavo. S tem, ko bodo gojili svoj stročji fižol, korenje in solato, bodo le-to jedli s »ponosom« saj so jo “ustvarili” sami.

3. Izboljša se razvoj fine motorike Izkopavanje zemlje, sajenje semen v lončke, zalivanje,… za vse to potrebuje fine motorične sposobnosti kot tudi moč. S tem, ko otroci vrtnarijo razvijajo pomembne motorične sposobnosti, ki jim bodo kasneje pomagali izboljšati akademske sposobnosti kot so pisanje, rezanje in tipkanje.

4. Otrokom približa znanost Vrtnarjenje je čudovit način za vstop v znanost, še posebej v botaniko, biologijo in kemijo. Ko otroci posadijo prvo seme postanejo radovedni in zanima jih kaj se bo zgodilo.

5. Povezuje in krepi odnose v družini Dostikrat se zgodi, da to postane kar spomladanska tradicija, ki se ohranja več generacij. Ravno v tem povezovanju je čar vrtnarjenja s starši. Otroci in starši se skupaj odločajo katere rožice in zelenjavo bodo posadili in seveda kateri prostor na vrtu je za to najprimernejši.

6. Uči odgovornost Vrtnarjenje je odličen način, kako otrokom predstaviti kaj pomeni odgovornost in jih hkrati tudi to naučiti. Otroci se naučijo, da morajo dnevno skrbeti za semena, če želijo na koncu imeti zdravo in lepo rastlino.

7. Razvije se skrb za okolje Skozi vrtnarjenje otroci zelo hitro spoznajo, kako pomembna je skrb za okolje oz naš planet, če želijo vzgajati zdrave rastline. To predstavlja odlično priložnost za starše, da se pogovorijo z otroci glede onesnaževanja, pesticidov, reciklaže, samozadostnosti,…

8. Razvijanje matematičnih sposobnosti Naredite matematiko zanimivo in jo vključite v vrtnarjenje. Otrok lahko meri rast oz. velikost rastline, zapisuje podatke ter jih nato spremeni v graf. Lahko tudi merijo in primerjajo velikost zelenjave, kot tudi preštevajo število cvetnih listov. Zabavno je tudi prepoznavanje vseh oblik, ki jih najdejo na vrtu. To je odličen uvod v geometrijo.

9. Naučimo se potrpežljivosti Ko boste pričeli z vrtnarjenjem z otroci, vam bo takoj postalo jasno, kako pomembna je potrpežljivost. Otroci morajo postati potrpežljivi medtem, ko čakajo, da zraste njihova zelenjava ali rastline. Čakanje naredi trenutek, ko roža ali zelenjava vzklije, še bolj razburljiv.

10. Izboljšamo svoje sposobnosti načrtovanja in organizacije

Tisti, ki redno vrtnarite, razumete kako pomembno je načrtovanje in organizacija in koliko časa ter energije je za to potrebno. Lahko bi rekli, da je to skoraj nekakšna vrste umetnosti. Potrebno je vedeti veliko stvari; npr. katera roža cveti v določenem letnem času, koliko časa dejansko preteče od zasaditve do zelenjave, kdaj je najboljši čas za setev,… Vključevanje otrok v ta proces pomaga povečati njihove sposobnosti načrtovanja in reševanja težav. Prav tako krepijo svoje organizacijske strategije, ki jih je mogoče prenesti na vse aspekte življenja!

Če potegnemo črto je vrtnarjenje z otroci izziv za kogarkoli in kot takšnega ga je treba tudi jemati. Nič kolikokrat boste pomislili, da bi sami hitreje naredili vendar pomnite, da ste v vlogi učitelja, ki uči svojega otroka za celo življenje.

Moja hči bo letos dobila svojo gredico, sipa pa tudi, želel. Izkoristimo praznike za stik z zemljo in otroci. Upam, da nam bo vreme naklonjeno.

(Vir: https://naglic.co/10-prednosti-vrtnarjenja-z-otroci/)