BOROVNICE »SUPER SADEŽ«

Junij in julij sta meseca, ko na pritlikavih grmičkih borovnice dozorijo modročrne jagode. Nabiranje je za marsikoga dolgočasno opravilo, ki pa se zagotovo obrestuje, saj spadajo borovnice med najbolj zdrava živila. Zaradi velike vsebnosti vitamina C, kalcija, železa, fosforja in polifenolov jih imenujemo tudi »super sadež«. (Vir: www.nasa-lekarna.si) 

Le malo hrane ima toliko pozitivnih učinkov na zdravje, kot jih imajo te modro vijoličasto obarvane jagode. V majhnih jagodah borovnic se skriva velikanska moč, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje tudi značilno modro vijoličasto barvo. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje. Največ jih najdemo v povrhnjici jagod, zato je borovnice najbolje uživati sveže in cele, s povrhnjico vred. Poleg možganskih spodbujevalcev, antocianinov, pa ta sadež vsebuje še en pomemben antioksidant, elagično kislino, ki v metabolizmu ovira nastajanje tistih reakcij, ki povzročajo raka. Tako imajo ljudje, ki uživajo borovnice, trikrat manj možnosti za nastanek raka kot tisti, ki jih ne jedo. (Vir: www.siol.net)

Nabiranje borovnic z otroci pa je lahko prava gozdna dogodivščina. Veje postanejo igrala, mah posteljica za igračke iz lubja. Malica je na dosegu roke, saj se jih otroci lahko najedo kar iz grmička.

Seveda pa lahko borovnice pustijo madeže na oblačilih. Ampak, če oblačila namočimo v pinjenec, speremo s hladno in nato s toplo vodo, bomo madež brez težav odstranili. Roke pa lahko podrgnemo z limono ali pa s citronsko kislino.

In ne pozabite na našo vikend akcijo, ta vikend je popust na vse, kar potrebujete za na plažo, kopalke, kopalni plašči...