KDO MI KRADE ČAS

»Mami, pridi k nama s sestrico, cunje ne bo nihče ukradel. Če pa bo kdo prišel, ga bom napodil«, tako je v petek prišel k meni še ne 4 letni sin. Zamislila sem se, zelo zamislila.

Bil je petek popoldan, mož v službi, jaz delovno, otroka sta se po svoje igrala. In res. Izklopila sem računalnik, ugasnila prenos podatkov na telefonu. Me bodo že našli, če me bodo iskali, saj me lahko pokličejo. Morda pa res ni treba, da sem tudi med vikendom non stop dosegljiva in da me vsake toliko telefon s svojih bip opomni na prejeto sporočilo, elektronsko pošto, naročilo, vprašanje stranke.

Kar naenkrat je bilo časa neskončno. Telefon je počival na polici ali pa v torbici. Med vikendom smo obiskali mojo prijateljico, ki ima sina istih let kot je moja hči. Kot da bi prišla v drug svet, kot da se je čas začel drugače vrteti. En tak mir se je naselil okrog naju in otrok. Tako dobrega čaja še nisem spila in tako dobro se kje na obisku že zelo dolgo nisem počutila. Tudi ona se je čudila, kako mirni so otroci. Eno uro so se igrali, midve pa sva v miru čajčkali in debatirali o kradljivcu časa.

Nedelja je bila družinska, spet z ogromno časa. Pospravili smo en del kuhinje, očistili hladilnik. Spekli kruhek, skuhali kosilo, šli na tortico. Prav uživali smo med tem, ko sta moj in možev telefon počivala na polici.

Ste že ugotovili kdo nam krade čas? Ja, internet. Povsod je z nami. Na telefonu, na računalniku. Potem so tu še družabna omrežja. Prav posrka nas vase. Biti z vsem na tekočem, vedeti kaj drugi delajo, pokazati kaj je nam uspelo. Meni je uspelo, da sem vikend preživela brez interneta. Brez prenosa podatkov. Saj vedno pride ponedeljek in priznam, da sem se danes precej bolj spočita usedla za računalnik in z veseljem pregledovala poln Inbox.

Ampak ko bom z otrokoma, ko pride večer in ko pride vikend, bom izklopila internet in na telefonu prenos podatkov. Tako dobro dene. Zopet nam bom zavrtela DVD s sproščujočo glasbo, ki nam bo polnila dušo in v gorilnik kapnila nekaj kapljic dišečega eretičnega olja, katerega vonj se bo razlezel po celi hiši. In tako bom pri stvari, kadar bom z vami, drage moje stranke in z otrokoma, kadar ne bom v trgovini. Le tako sem lahko še boljša za sebe in za vas.

Hvala ti draga moja prijateljica, da si mi pokazala pot, po kateri sem že hodila in iz katere sem v dirki s časom malo zašla. Se že veselim naslednjega čajčkanja.