POLETJE IN ADIJO PLENIČKE

Zdi se mi, da je vedno bolj prisotno, da otroka se otroka začne odvajati od pleničk že malo po prvem letu in se ne čaka več do tretjega leta ali še dlje. Prebrala sem in se kar strinjam, da otrok pokaže prvi interes po kahlici tam okrog leta in pol. Ponavadi se ne pusti previti, lovimo ga po previjalni mizi in se trudimo zapeti pleničko. Takrat je čas, da ponudimo kahlico. Takrat se tudi mišica zapiralka, ki kontrolira mehur in črevesje pri otroku močno ozavesti, potrebuje le malo pomoči, da se okrepi.

Biti brez pleničke je za otroka proces učenja, kjer se navadi na kahlico, na njej se navadi sedeti in jo napolniti. Prepoznava svoje občutke in spoznava zakaj je moker. To obdobje spremlja ne malo brisanje lužic, veliko preoblačenja in pranja. Naj vas to ne odvrne.

Jaz sem ju na kahlico navajala že pri pol leta. Ob vsakem previjanju sem ju dala na kahlico, se malo poigrala z njima, da sem ju zamotila in velikokrat nam je uspelo. Tako jima kahlica ni bila tuja. Pri letu in pol nam ni uspelo, trenutek je ušel. Vedela pa sem, da otrok kmalu po drugem letu zopet pokaže jasno željo po gatkah, namesto pleničk. In oba sta bila pri dobrih dveh letih suha, brez pleničke. Ja, so se dogajale nezgodice in ponoči sta za vsak slučaj še nekaj časa imela pleničko. Čez dan pa smo vztrajali brez.

A kaj sem naredila, ko smo šli kam z avtom? Preprosto, na avtosedež sem dala nepremočljivo podlogo, za vsak slučaj, če bi se zgodila lužica. Res pa še danes vztrajam, da gresta na stranišče preden krenemo od doma. Nekaj časa smo se izogibali avtocestam, da smo hitro lahko ustavili, če je koga lulat, sedaj pa znata že malo počakati. No ja, pa vedno imam s sabo za dvakrat za preobleči.

Saj veste, če pa na hlačkah ostane rjav madež, če se otrok pokaka vanje, jih dajte sušit na sonce. Le to bo pobelilo madež in ga ne bo več.

Letni čas je pravi, kar pogumno pleničko stran in brez slabe volje ob morebitnih lužicah. Saj se bodo naučili, otroci so male brihte, prave glavice.

In če ob odvajanju od pleničk potrebujete dodatna oblačila, saj vesta kam, v dajadaja, kjer se za malčke in nosečke vse prodaja.

In ne pozabite na vikend akcijo v naši spletni trgovini www.dajadaja.si. Od petka do nedelje velja 10% popust na vse majčke s kratkimi rokavi.