POMEN BOŽIČA

Malo sem raziskovala kaj pomeni praznovanje Božiča, s čim je povezano. Da na kratko povzamem.

V zimskem času je bil največji praznik zimski sončni obrat, 21. december, zimski solsticij, ko Sonce začne navidezno mirovati in se neha pomikati proti jugu.

25. decembra se zgodi najpomembnejši pojav, saj se Sonce začne znova »pomikati« nazaj proti severu. Starodavne civilizacije so to pojmovale kot vnovično rojstvo boga Sonca, v krščanski religiji to poznajo kot Jezusovo rojstvo. Tako kot drugi odrešeniki (pred njim) je tudi Jezus tesno povezan z »gibanjem« Sonca. V treh dneh »mirovanja« v decembru Sonce zaide tik pod ozvezdjem Južnega križa, iz česar izhaja verovanje: bog Sonca je umrl na križu, miroval tri dni, nato pa vnovič vstal.

Božič je tu. Ni potrebno pogledati na koledar, dovolj je, da smo poskusili parkirati pred kakšnim trgovskim centrom. Polni nakupovalni vozički, vsi so nekam hiteli, nervozni, utrujeni ... Nesporno je to odraz časa in prostora, v katerem živimo. Človeške vrednote, kot so ljubezen, spoštovanje, sočutenje, tu ne najdejo prostora, da se izrazijo v svoji biti.

Čas in čar božiča je tukaj. Narava zaključuje svoj ciklus, da bo pričela z novim. Zakaj se ne bi tudi mi v tem času povrnili k svojim koreninam, h kozmosu, katerega del smo in ki je del nas. Stopimo v naravo in jo začutimo, opazujmo ozvezdja in veselimo se vnovičnega rojstva Sonca.

Želimo vam mirne praznike.