ŠENTJANŽEVKA »PRINAŠALKA SVETLOBE«

Šentjanževki vlada sonce, zato ne bi mogla biti bolj sončna roža. Cveti pa prav zdaj, v času poletnega solsticija, ko sonce sveti najvišje in najmočneje.

Šentjanževki so pripisovali tudi čarovniške moči. Njeni cvetovi po videzu spominjajo na sonce. Obešena na okna ali vrata naj bi zaščitila dom pred udari strele, točo in nevihtami. Verjeli so, da ima moč, ki nas lahko zaščiti in varuje pred slabimi silami.

  • Če jo nosimo pri sebi, nas varuje pred vročino in prehladi, privablja ljubezen v naše življenje, vojake pa naredi nevidne.
  • Če jo naberemo ob poletnem solsticiju ali na petek in jo nosimo pri sebi, bo odvračala mentalne bolezni ter ozdravila potrtost in depresijo.
  • Katerikoli del rastline, ki ga položimo pod blazino, bo neporočeni ženski skozi sanje sporočil, kdo bo njen bodoči mož.
  • Uporablja se pri obredih in ritualih, ko želimo prepoznati druge čarovnike.
  • Nekoč so jo celo držali pred usti obtoženih čarovnic, da bi iz njih prisili priznanje o čarovništvu.

Veste kako je dobila šentjanževka ime? Povezano je z imenom svetega Janez Krsnika, ki ima po katoliški tradiciji god 24. junija. Prav šentjanževo pa praznujem 23. junija, na kresno noč, ko so se naši predniki v poganskem času poklonili bogu Sonca Kresniku. (Vir: govori.se)

Tudi jaz sem včeraj z družino nabrala nekaj šentjanževke. Cvetove sem dala v steklena kozarca za vlaganje in jih prekrila z olivnim oljem. Tesno sem ju zaprla in postavila sem na sončno okensko polico. V naslednjih treh tednih ju bom sem in tja pretresla in po tem času precedila. Naša družina bo dobila domače, rdečkasto šentjanževo olje.

Le to je znano je po svojih blagodejnih in zdravilnih učinkih za zdravljenje opeklin, oparin in oteklin. S šentjenževim oljem lahko oskrbimo tudi manjše rane, zvine ali udarnine. Poleg tega pa lajša tudi težave pri revmi in se zelo dobro obnese tudi pri masaži hrbtenice, obrabljenih sklepih in vretencih ter lajša težave pri pikih žuželk. Starejšim ljudem je priporočeno tudi vtiranj pripravka v drhteče ude. (Vir: www.bodieko.si)

Še imate čas, da si ga pripravite pred dopustom, saj je nepogrešljiv pri večerni negi od sonca razdražene kože.

Po poletno garderobo pa, saj veste kam, v dajadaja. Obiščite nas v spletni trgovini dajadaja.si ali pa v Gorenji Kanomlji. Prijazno vabljeni.