VISIT KANOMLJA

Nikoli nisem razmišljala v tej smeri, dokler mi naša stranka ni rekla, da nikoli ne bi obiskala te čudovite doline, če ne bi bila tukaj dajadaja. Čisto je bila navdušena nad pokrajino, vodo, zelenjem, mirom. Pravi, da je dajadaja odlična reklama za Kanomljo.

Na spletni strani Turističnega društva Kanomlja, je ta naša dolina lepo opisana. Tako pravi zapis:

Sredi Idrijskega hribovja je Kanomlja največja in najbolj razprostranjena stranska dolina. Pogreznjena je med Vojskarsko in Krniško planoto v smeri znamenite tektonske prelomnice, ki se vleče od Beneške Slovenije preko Idrijskega do Notranjske in naprej na Hrvaško. Njene veličastne razsežnosti je mogoče videti s Hudournika na Oblakovem Vrhu.

V 14 stoletju, ko so po dolini zrasle prve kmetije so Kanomljo baje imenovali Kolumba (Columba), najbrž po takrat zelo razširjenem golobu grivarju - Columba Palumbus. To območje je bilo v teh časih predvsem lovsko območje za Tolminsko grofovsko gospodo. V teh krajih že od nekdaj živijo kleni vendar prijazni ljudje.

Zelo prijazno sem bila sprejeta tudi jaz, priženjena iz Gorenjske in za nič na svetu ne menjam te čudovite doline. Ko si enkrat tu, ti zleze pod kožo. Le pridite in videli boste. Pa še kakšno stopinjo manj je kot v mestu.

Naše police pa so polne odlično ohranjenih poletnih oblačil po ugodnih cenah. Prijazno vabljeni v dajadaja in ko se boste peljali po cesti se le spomnite, da se peljete po znameniti tektonski prelomnici.