ZGODBA, KI BI JO MORALA SLIŠATI VSAKA MAMA

Zakaj bi kupila rabljena oblačila, če pa nova dobim že za nekaj evrov...?

Se popolnoma strinjam, dobite pa z novimi oblačilih še nekaj skritih dodatkov oz. presenečenj v obliki kemikalij. Vse se začne že na bombažnih poljih, kjer škropijo bombaž, potem gre zopet za kemijsko obdelavo, ko bombaž obdelujejo, nato zopet kemija v barvah, da so le te obstojnejše. Prava mala kemijska poslastica so potiski na oblačilih.

Je organski bombaž res organski?

Velikokrat slišim, saj kupujem organski bombaž. Ja, pa je to res organski, so polja organskega bombaža res dovolj oddaljena od ostalih bombažnih polj, ki jih škropijo? Velikokrat niso in tudi v tovarnah pogosto posebej ne obdelujejo organskega in ostalega bombaža.

Kemikalije v oblačilih znajo povzročiti marsikatero nevšečnost

In čemu vam to pripovedujem. Preden rodimo, naredimo celo študijo o vozičkih, nosilkah, stekleničkah, gugalnikih in prav je tako. Pa se kdaj vprašamo kaj vse absorbira nežna in občutljiva dojenčkova in otroška koža. Kaj vse mu skozi največji organ, pa to ni lulček, temveč koža, preide v telo? Nekje sem prebrala, da je potrebno oblačilo 20 krat oprati, preden iz njega izperemo vse strupene snovi, če peremo enkrat tedensko je to 5 mesecev. V tem času pa otrok oblačilo ponavadi že preraste.

Mešanice kemikalij v otroških oblačilih lahko (tudi pri manjših odmerkih) vplivajo na reproduktivni sistem in hormonsko ravnovesje otrok. Ftalati se v tekstilni industriji uporabljajo predvsem za potiske na majicah, pri previsoki vrednosti pa lahko škodljivo vplivajo na plodnost in tudi na nerojenega otroka. Sredstva za impregnacijo lahko vplivajo na razvoj raka.

Sama sem do tega spoznanja prišla pri prvorojenki, ki je imela strašne težave s kožo in še sedaj jih ima občasno. Na vsako novo in seveda prej oprano oblačilo, je njena koža reagirala, pordela. Noben zdravnik mi ni znal pojasniti zakaj, ampak, ko sem ji oblekla oblačila iz druge roke, se je stanje njene nežne kože bistveno umirilo.

In verjemite mi, če je oblačilo preživelo enega otroka, bo tudi drugega. In s tem, ko kupite rabljeno oblačilo, je nekdo pred vami naredil zelo dobro delo in spral iz njega vse male kemijske pošasti.

Da pa ne bo vprašanje, le kje dobiti res lepa, koži prijazna in tudi do 90% cenejša oblačila in obutev iz druge roke, pa je tu Dajadaja. Obiščite na v Gorenji Kanomlji v našem skladišču ali pa preprosto kliknite dajadaja.si in vstopite v našo spletno trgovino. In če česa najdete, pa me le kontaktirajte na darija.velikanje@dajadaja.si, z veseljem bom pomagala.

(Vir: https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/skodljive-kemikalije-v-oblacilih-lahko-vplivajo-na-plodnost/330458 )